Ascorbinezuur is de vitamine C vorm in groente en fruit
Ascorbinezuur is verreweg de bekendste vorm van vitamine C. Het is dan ook de variant die van nature in onze voeding voorkomt. Sinaasappels, broccoli en appels; de vitamine C in deze levensmiddelen scharen we allemaal onder de noemer ascorbinezuur. Het vaak gehoorde argument dat ascorbinezuur niet zo’n goede vorm van vitamine C zou zijn is dan ook ietwat misplaatst. Ascorbinezuur uit supplementen heeft namelijk exact dezelfde biologische beschikbaarheid en opneembaarheid als de vitamine C uit uw dagelijks gegeten stukje fruit!
Citrus-bioflavonoïden voor betere opname vitamine C
Bioflavonoïden zijn plantaardige nutriënten die ook wel onder de naam vitamine P bekend staan. Citrus-bioflavonoïden vinden we onder andere in het zachte witte deel onder de schil van de citrusvrucht. Tijdens het koken verdwijnt vitamine P jammer genoeg voor 70 tot maar liefst 90 procent uit onze voeding. Een aanvulling via suppletie is dus ook verre van overbodige luxe.
Uit onderzoek blijkt bovendien dat vitamine P zorgt voor een 35 procent betere opname van vitamine C. Ook zorgen citrus-bioflavonoïden voor een langzamere opname van ascorbinezuur en een verminderde uitscheiding via de urine. Een betere opname en hogere biologische beschikbaarheid waren de pijlers vitamine P aan dit ascorbinezuursupplement toe te voegen!
Rozenbottelextract
Rozenbottel is de vrucht van onze alom bekende liefdesbloem: de roos. De antioxidant bevat op zichzelf al vitamine C, voor dit extract komt dit neer op maar liefst 45 procent. Maar dat is niet de reden dat we een rozenbottel extract hebben toegevoegd. De plant waar de roos vandaan komt is dus veel meer dan alleen een liefdessymbool!
Gebruiksvriendelijk door tabletvorm
Verder bieden we je de Vitamine C 1000 mg aan in tabletvorm. Suppletie in tabletvorm zien het gros van de mensen als gebruiksvriendelijk; gehannes met water, roeren en mengen is namelijk niet aan de orde. Mocht je voorkeur dus liggen bij suppletie in tabletvorm dan is Vitamine C 1000 een uitstekende keuze!
De ontzuurde vorm van vitamine C
Ascorbinezuur is verreweg de bekendste vorm van vitamine C. Het is dan ook de variant die van nature in onze voeding voorkomt. Sinaasappels, broccoli en appels; de vitamine C in deze levensmiddelen scharen we allemaal onder de noemer ascorbinezuur.
Calcium- & Magnesiumascorbaat
Desondanks is dit een vorm die we classificeren als zuur, waardoor suppletie in hoge doseringen kan resulteren in maag- en darmongemakken. Bij een hoge vitamine C behoefte raden we daarom ons poeder aan; een zogenoemd ascorbaat gebonden aan calcium en magnesium. Deze vorm draagt het label ontzuurt en is dus uiterst vriendelijk voor maag en darmen!
De voornaamste manier waarop we vitamine D binnenkrijg is via blootstelling aan zonlicht. Uit voeding zijn kleine hoeveelheden te halen uit vette vis zoals haring, makreel en zalm.
Voedingssupplementen zijn niet bedoeld om een ongezond voedingspatroon te compenseren. Ze dienen altijd ter aanvulling bovenop een gevarieerd en gebalanceerd eetpatroon.
Bijna iedereen heeft extra vitamine D nodig
In Nederland is de zon slechts vijf maanden per jaar fel genoeg om de huid in haar stralingsbehoefte te voorzien. D3 suppletie lijkt dus voor elke Nederlander behoefte in plaats van luxe, vooral in de donkere maanden. Bovendien zijn de gezondheidsbevorderende effecten van vitamine D3 eindeloos.
Vitakruid Vitamine D3 25 mcg 120 tabletten
Vitamine D bevordert een goed calciumgehalte in het bloed, is goed voor de calciumhuishouding en verhoogt de calciumopname in de botten.
Vitamine D speelt een rol bij botaanmaak, is goed voor het skelet en voor het behoud van sterke botten.
Vitamine D is goed voor het celdelingsproces en speelt een rol in weefselgroei en ontwikkeling.
Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
Vitamine D is goed voor de spieren en sterke tanden.
Hoogst biologisch beschikbare vorm vitamine D3
Een ontoereikende vitamine D huishouding is door de schaarste aan zonnestralen in onze koude Benelux vaker regel dan uitzondering. Desondanks kan een evenwichtig voedingspatroon een effectieve remedie vormen. De vormen ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3) zijn namelijk respectievelijk te vinden in paddenstoelen en voeding van dierlijke oorsprong. Paddenstoelen en dieren maken op dezelfde manier vitamine D aan als mensen, onder invloed van uv-straling (zonlicht). De vorm die je consumeert uit dierlijke producten (vitamine D3) is zelfs exact dezelfde vitamine D die onze huid aanmaakt.
Het klinkt natuurlijk allemaal heel mooi dat de zonnevitamine ook in onze dagelijkse voeding vertegenwoordigd is, maar de hoeveelheden zijn verwaarloosbaar. Om een beeld te geven, je moet rond de 500 gram gebakken zalm per dag eten om in je vitamine D behoefte te voorzien. Daarnaast is de zon in Nederland slechts vijf maanden per jaar fel genoeg om de huid in haar stralingsbehoefte te voorzien. D3 suppletie lijkt dus voor elke Nederlander behoefte in plaats van luxe, vooral in de donkere maanden. Bovendien zijn de gezondheidsbevorderende effecten van vitamine D3 eindeloos.
Slechts één tablet voorziet in je vitamine D behoefte
Onze vitamine D3 – 75 mcg is het geschikte supplement bij een ontoereikende vitamine D huishouding. We raden je in eerste instantie aan één van onze varianten van de Multi’s Dag & Nacht te gebruiken. De Multi’s Dag & Nacht voorzien in de meeste gevallen namelijk al in je dagelijkse vitamine D behoefte. Plus, uw lichaam krijgt bij gebruik van één van de Multi Dag & Nacht varianten naast voldoende vitamine D3 een breed scala aan verscheidende andere gezondheidsbevorderende nutriënten binnen.
Breed inzetbaar onder verschillende doelgroepen
Er bestaan echter specifieke doelgroepen die baat hebben bij een vitamine D3 inname van 75 mcg per dag of meer. Voorbeelden hiervan zijn senioren, arbeiders met veel nachtdiensten, of mensen met een donkere huidskleur. Verder zijn mensen die gewoonweg niet veel buiten komen gebaat bij een hogere vitamine D3 inname. Vitamine D3 – 75 mcg kan in deze gevallen naast een van onze de Multi’s Dag & Nacht formules geslikt worden.
Vitakruid Baby Vitamine K & D is speciaal afgestemd op baby's en kinderen tot 4 jaar. Zuigelingen die borstvoeding krijgen hebben de eerste 12 weken van hun leven extra vitamine K nodig voor de bloedstolling (in flesvoeding is vitamine K al toegevoegd). Zij kunnen vitamine K nog niet zelf aanmaken. Vitamine D is belangrijk om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Calcium is belangrijk voor de groei en het behoud van gezonde en stevige botten en tanden. Vitamine K en Vitamine D in Vitakruid baby zijn speciaal afgestemd op zuigelingen die borstvoeding krijgen en baby's en kinderen tot en met 4 jaar.
Vitakruid Zink Methionine & Koper - Mineralenpreparaat
Zink en koper in de meest biologisch beschikbare vormen
Zink-Methionine de enige vorm van zink die zich niet bindt aan fytaat, oxalaat of tanninen. Binding aan een van deze antinutriënten vermindert opname namelijk aanzienlijk. Bovendien heeft Vitakruid er koper in de vorm gluconaat aan deze formule toegevoegd. Kopergluconaat is het biologisch beschikbare koperzout van D-gluconzuur en de best opneembare kopervorm voorhanden.
Koper bijgevoegd voor het waarborgen van de balans
De titel doet misschien al zoiets vermoeden, maar naast zink hebben we ook koper in de formule van Zink-Methionine & Koper opgenomen. Balans is namelijk het woord waar de effectiviteit van onze mineralenhuishouding op leunt. Als op een weegschaal worden de verschillende elementen in ons lichaam continu gewogen. De mineralen die we kennen hebben verschillende verbanden met elkaar. Zo hebben zink en koper een zogenoemde synergetische werking. Dit betekent dat de elementen zowel een stimulerende, als remmende werking op elkaar hebben. Het is dus belangrijk de synergetische elementen altijd samen te suppleren, om scheefgroei te voorkomen.
Zink wordt belangrijkste sporenelement genoemd
Misschien is zink wel het belangrijkste sporenelement voor ons menselijk lichaam. Het complete lichaam bevat ongeveer twee tot drie gram zink, waarvan het merendeel te vinden is in de grote spieren. Hier wordt het essentiële sporenelement snel opgebruikt, waardoor zink voorraden ook adequaat aangevuld moeten worden. Dagelijks zinkrijke voeding consumeren is dus het advies, en dit ogenschijnlijk makkelijke advies slaan we massaal in de wind. Niet moedwillig, de landbouwontwikkeling van de laatste decennia heeft er simpelweg toe geleid dat onze fruit en groenten maar liefst 60% minder vitaminen en mineralen bevatten dan 20 jaar geleden. Daarnaast vormen vegetariërs en veganisten een risicogroep voor een ontoereikend zinkniveau. Plantaardig zink wordt immers slecht opgenomen door het lichaam in verhouding tot zinkbronnen op dierlijke basis. Zink suppletie is dus voor een grotere groep aan te raden dan je bij voorbaat zou aannemen.